#5регіональна_ШБЖ

З 27 по 30 листопада 2018 р. на базі Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка, Наукової бібліотеки Харківського національного медичного університету (ХНМУ) за підтримки Харківського обласного відділення (філія) ВГО «Українська бібліотечна асоціація» відбулася П’ята регіональна школа бібліотечного журналіста. Вперше було залучено іноземних фахівців – представників Білоруської бібліотечної асоціації та Наукової бібліотеки Білоруського національного технічного університету (БНТУ).
Учасники – 15 фахівців публічних бібліотек, бібліотек ЗВО Харкова, Вінниці і Полтави знайомились з
-       жанрами бібліотечної журналістики;
-       теоретичними основами редагування;
-       соціальними медіа в діяльності бібліотек;
-       програмами та сервісами для створення мультимедійного контенту;
-       методикою створення та поширення подкастів;
-  трендами у нових медіа і можливістю їх використання у бібліотечній журналістиці;
-       сучасними тенденціями візуалізації контенту.
Традиційна складова Школи – майстер класи від провідних фахівців бібліотек. Головний бібліотекар відділу маркетингу та проектної діяльності Наукової бібліотеки БНТУ, член Комітету проектної діяльності Білоруської бібліотечної асоціації Ольга Вовк поділилася досвідом реалізації проекту «Бібліотека у коміксі» як креативного підходу до переосмислення засобів та методів формування інформаційної культури студентів. 
Писати якісні та цікаві тексти навчила заступник директора з менеджменту та проблемно-аналітичних питань ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для юнацтва» Марія Медведська
Поради з мистецтва гарного фоторепортажу дала заступник директора ЦБС Слобідського району, керівник творчої фото-відео майстерні «ArtLab», головний редактор газети «Бібліотечний PRяник» Ольга Терещенко. Слухачі спробували себе як фоторепортери, навчилися професійно тримати камеру, будувати композицію і робити портретне фото.
Про благодійний проект «Світ у дитячих долоньках» (https://www.facebook.com/slibrary.knmu/), який засновано у 2016 р. (ініціатор і координатор – Наукова бібліотека ХНМУ) розповіла директор Ірина Кирічок. Місія проекту – залучити небайдужих людей до допомоги в організації дозвілля дітей, які потребують особливої уваги, в першу чергу, пацієнтів онкологічних відділень дитячих лікарень та вихованців дитячих будинків Харкова. Учасники долучилися до проекту і передали дітям матеріали для творчих виробів.
У межах проекту «Бібліотечний туризм» відбулися екскурсії містом, ХДНБ ім. В. Г. Короленка, оновленим інформаційно-бібліотечним простором Наукової бібліотеки ХНМУ, учасники відвідали музей історії та музей анатомії людини медичного університету. Гості міста – колеги з бібліотеки ВНМУ відвідали НБ ХНЮУ та НТБ НТУ ХПІ.
Також для слухачів Школи проведено майстер-клас від представників Медичного волонтера ХНМУ (сектор громадського виховання та волонтерства) з надання першої домедичної допомоги постраждалим. Студентки-інструктори ХНМУ розповіли, як допомогти в екстреній ситуації, швидко зупинити кровотечу, а під час практичної частини слухачі навчалися робити штучне дихання і накладати пов’язку на різні види ран.
Події школи стали інформаційним приводом для виконання домашнього завдання – написання тексту у обраному жанрі. Учасники використали набуті знання та навички і змогли проявити журналістську майстерність. Так, за креативне висвітлення роботи Школи у Facebook комплектом дайджесту бібліотечних інновацій «БібліоSpace» (чотири випуски) відзначено методиста Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки Вікторію Хворостенко і бібліотекаря Центральної дитячої бібліотеки Немишлянського району м. Харкова Єлизавету Беседіну.
Особливу увагу у програмі школи було приділено створенню професійних періодичних видань. Про контент дайджесту бібліотечних інновацій «БібліоSpace» розповів методист відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, автор-укладач Олег Соцков. Секретами командної роботи редакції у створенні корпоративної бібліотечної газети «Бібліотерапевт» поділилися головний редактор, директор НБ ХНМУ Ірина Кирічок і член редколегії Регіна Вороніна.
Про ази, тонкощі, практичні поради зі створення періодичного видання і роботі у програмі Microsoft Publisher розповіла головний бібліотекар відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка Вікторія Лужанчук, під наставництвом якої учасники створювали електронні газети.
Професійне журі: директор Наукової бібліотеки ХНМУ Ірина Кирічок, провідні фахівці ХДНБ ім. В. Г. Короленка заступник директора з наукової роботи, канд. наук із соціальних комунікацій Людмила Глазунова, головний бібліотекар відділу науково-методичної роботи Вікторія Лужанчук, методист відділу науково-методичної Олег Соцков оцінило старання «школярів». Тож крім сертифікатів, редакторів відзначено пам’ятними подарунками:
-       «За оригінальність втілення задуму» редактора газети про бібліовсесвіт Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Олеся Гончара «Biblioman» Віолетту Шевченко;
-       «За кращій користувач-орієнтований контент» редакторів дайджесту бібліотеки Вінницького національного медичного університету «БібліоФокус» Інну Павлюк і Ярославу Бондарчук;
-       «За найкращий дизайн та верстку» редакторів газети Наукової бібліотеки ХНМУ Тетяну Бабак і Марину Федорченко;
-       «За авторський контент» редактора видання Наукової бібліотеки Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка «Книжковими лабиринтами» Анну Гончар;
-       «За повноформатне видання» відзначено газету Наукової бібліотеки Харківського національного університету радіоелетроніки «TECHNObooka» Маргариту Карпенко.




З враженнями учасників можна ознайомитися на сторінці заходу у Facebook за посиланням: https://www.facebook.com/events/1972170602872241/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Попередня програма #12ВсеукраїнськаШБЖ

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!