Бібліотекарі України вивчають інстаграм

 

25 серпня – 4 вересня 2020 р. тривали заняття Х Всеукраїнської онлайн-школи бібліотечного журналіста за темою «Мультиплатформна бібліотечна журналістика. Інстаграм: базові навички».

Для участі у школі було подано 173 заявки, до навчання відібрано 60 фахівців наукових, публічних і бібліотек закладів освіти, представників обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти з різних куточків України (географію учасників школи представлено за посиланням https://bit.ly/3m75PLd). Заняття відбувалися дистанційно у закритій групі у фейсбуці. Протягом двох тижнів учасники опанували 10 модулів: самостійно опрацювали навчальні матеріали (презентації, рекомендовані джерела, тьюторіали), пройшли тестування, долучились до відео наживо із тьюторами і виконали практичне завдання. Щоб показати, як цікаво і напружено триває навчання, слухачі долучились до флешмобу «#10ВсеукраїнськаШБЖ. Навчаюсь. Удосконалююсь. Розвиваюсь!». Пости школярів представлені на сторінці заходу у фейсбуці (https://www.facebook.com/events/315135522859307/).


Теоретичні питання розглядалися у перший тиждень школи. Для учасників проведено шість прямих етерів. Разом з кандидатом наук із соціальних комунікацій, заступником директора з наукової роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, головою ХОВ УБА, тьютором модулю 2 «Мультиплатформна бібліотечна журналістика» Л. В. Глазуновою учасники розглянули як тренди у нових медіа сприяють залученню користувачів до бібліотек і поділились власним досвідом створення бібліотечного контенту. 


Тьютор модулю 3 «Інстаграм: просуваємо бібліотеку. Постинг в інстаграм: пишемо тексти, які читатимуть» – методист відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка О. В. Соцков – розповів про способи просування бібліотек і яким чином формуються алгоритми інстаграм, ознайомив з інструментами копірайтингу, типами контенту, правилами інстаграм-верстки. 


Наступні модулі були присвячені створенню візуального контенту. Під час етеру із тьютором модулю 4 «Інстаvisual: поради для бібліотекарів», головним бібліотекарем відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка В. В. Лужанчук слухачі ознайомились з

візуальними трендами в інстаграмі, основними правилами фотографії, мобільними лайфхаками і нестандартними прийомами зйомки. Завідуюча сектором інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, тьютор модулю 5 «Онлайн-сервіси графічного дизайну: створюємо постер-анонс» К. М. Вірютіна розповіла про базові правила дизайну постерів, візуальну ієрархію та її структуру, ознайомила слухачів із сервісами та додатками, за допомогою яких створюється інстаvisual. З можливостями використання відео та інтерактивних можливостей інстаграм сторіз ознайомила учасників провідний бібліотекар відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка тьютор модулю 6 «Креатив у інстаграм: відео, інтерактив, ігрофікація» А. А. Тіщенко.

Традиційно, під час школи проводяться майстер-класи випускниками минулих шкіл. Так, до Х Всеукраїнської школи бібліотечного журналіста в долучилася завідувачка редакційно-видавничого сектору науково-методичного відділу КЗ «Обласна бібліотека для дітей» Черкаської обласної ради С. В. Хаустова, яка розповіла про контент-стратегію просування Черкаської обласної бібліотеки для дітей в інстаграмі, поділилась досвідом створення і наповнення рубрик для публікацій і сторіз.

Обов’язкова складова навчання – втілення набутих знань в творчих роботах. Другий тиждень Х Всеукраїнської онлайн-школи бібліотечного журналіста було присвячено виконанню і обговоренню практичних робіт. Так, учасники мали обрати один з варіантів завдань і підготувати пости («Моя улюблена книга» чи пост-анонс) або сторіз в інстаграм. Створені публікації представлені на Дошці виконаних завдань (https://padlet.com/libjournalist/jxp6852j2imbvu9m), їх можна переглянути в інстаграмі за хештегами #10ВсеукраїнськаШБЖ, #Улюблена_книга. Загалом тьютори перевірили і надали зауваження та пропозиції до 58 креативних робіт.

Модуль 9 було присвячено рефлексії: учасники відповідали на запитання анкети щодо організації роботи Х Всеукраїнської онлайн-школи бібліотечного журналіста, залишили свої відгуки і поділились враженнями і пропозиціями щодо подальшої співпраці із фахівцями науково-методичного відділу ХДНБ ім. В.Г. Короленка.

4 вересня, під час завершального етеру, Л. В. Глазунова підбила підсумки та висвітлила результати анкетування. За результатами навчання, 52 учасники, які опанували навчальні модулі та виконали практичне завдання, отримали електронні сертифікати.

Наскільки справдились очікування учасників від навчання можна дізнатися з віртуальної дошки: «Знаю. Хочу знати. Дізналася» (https://bit.ly/2FeCNZg). Так, на початку навчання, під час роботи в модулі 1 «Знайомство», учасники заповнили розділи «Знаю» і «Хочу дізнатися», а наприкінці, вмодулі 9 «Рефлексія» – розділ «Дізналася».

#10ВсеукраїнськаШБЖ реалізовувалася в межах проєкту «Бібліотечний інтерактив: цифрові інструменти для освіти та саморозвитку» за підтримки House of Europe (Дім Європи) — програми, що фінансується Європейським Союзом: https://houseofeurope.org.ua.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Попередня програма #12ВсеукраїнськаШБЖ

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!