10-річчя навчально-інноваційного проєкту «Школа бібліотечного журналіста» Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка

         Шановні колеги! Підбиваємо підсумки ювілею нашої ШБЖ.
    У рамках ХХVІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Короленківські читання 2023» за темою «Бібліотеки, архіви, музеї в умовах війни» відбулися заходи, присвячені 10-річчю цього навчально-інноваційного проєкту ХДНБ ім. В. Г. Короленка.
     
26 жовтня пройшла бесіда-взаємодія «Мова + Бібліотека = Незалежність. Місія здійсненна?!», присвячена питанню ролі бібліотек у зміцненні мовної ідентичності. До заходу долучилося 67 учасників. Його промовиця, головний бібліотекар сектору енциклопедичних досліджень науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого Лідія Поперечна, дала низку корисних порад щодо шляхів подолання мовних недоліків у фахових текстах, використання корисних ресурсів для вдосконалення мови, навела приклади мовного просвітництва в практиці бібліотек України тощо. Дискусію викликали питання термінології та використання іноземних запозичень у професійній діяльності. Учасники заходу дійшли висновку, що бібліотеки мають стати у суспільстві форпостами утвердження української мови та культури, сприяти їх поширенню та подальшому розвитку. Ті, хто не зміг долучитися до бесіди-взаємодії або має бажання ще раз послухати виступ Лідії Поперечної, може переглянути відеозапис за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=n5GNkMomF70.

3 листопада відбулася зустріч «Журналіст та журналістика за часів війни. Жанри та платформи». До розмови з харківським журналістом, автором програм «Харківські історії», «ЛітМузей про музей», «Накипіло. Ввечері» на радіо «Накипіло» Філіпом Диканем долучилося 68 учасників.
    Пан Філіп розповів про свій професійний досвід, особливості роботи та зміни в журналістиці, які відбулися останнім часом. Під час спілкування було піднято багато актуальних і хвилюючих питань: від проблем телерадіомовлення України, особливо в прифронтових областях, до інформаційних каналів, якими користується сам журналіст. Особливо учасників розмови зацікавили аналіз та власна думка пана Філіпа стосовно незалежних інформаційних каналів і джерел. Кожний мав змогу почути професійну думку щодо певного сайту/каналу новин. Відповідаючи на питання щодо жанрів, найбільш затребуваних в умовах війни, пан Філіп надав перевагу новинам, а щодо співпраці з зарубіжними ЗМІ ― відзначив плідну роботу медіагрупи «Накипіло» з німецькою державною радіостанцією та телеканалом «Deutsche Welle». Поговорили також про цікаві інтерв’ю, що особливо закарбувалися в пам’яті пана Філіпа (найбільше вражень залишилося від розмови з бійцями, які нещодавно прибули з місць проведення бойових дій), про театр «Мадригал» в його житті, про штучний інтелект, який, на думку журналіста, все ж таки не зможе замінити людський потенціал. Розмова була цікавою та захоплюючою, тому пропонуємо повернутися до неї за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=N9voH3lHILE&t=13s.
    Це були, як завжди, інформаційно та емоційно насичені заходи, які згуртували неймовірних спікерів і професіоналів. Слідкуйте за новинами блогу. До нових зустрічей!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Попередня програма #12ВсеукраїнськаШБЖ

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!