БІБЛІОТЕЧНІ ЖУРНАЛІСТИ РОЗБУДОВУЮТЬ ТОЛЕРАНТНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОСТІР

20 квітня співробітники ХДНБ ім. В. Г. Короленка були запрошені до участі у медіакав’ярні в рамках проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними медіа», який реалізує ГО «Вінницький прес-клуб» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги від уряду Великої Британії.

Для обговорення результатів навчання зустрілися учасники – представники медіа та просвіти громад Харкова та Харківської області. Зустріч відбулась у центрі міста в кафе «ЇЖАк», яке має особливу історію та власників (про це згодом).

Віктор Козоріз представив результати дослідження, реалізованого на підставі анкетування учасників тренінгів. З аналізу відповідей 591 респондента встановлено, що більшість опитаних має значний досвід роботи у своїй професії (понад 10 років – 65%, 6-9 років – 14%). Проте, після оголошення воєнного стану перед ними постали нові виклики: зростання небезпеки, переїзд, скорочення штату, обмежений доступ до інформації, недостатність знань і навичок для її верифікації та ін.

Через розширення категорії «суспільно вразливі групи населення» змінився вектор роботи регіональних журналістів. Наразі найбільше уваги приділяється ветеранам та ветеранкам війни, особливо інвалідам. Такий напрямок роботи є новим для медіаспільноти, а відтак бракує знань і досвіду з реалізації гендерночутливої політики.

Під час обговорень у медіакав’ярні всі учасники погодились з доцільністю створення Всеукраїнської коаліції регіональних медіа, що має згуртувати фахівців і допоможе в розбудові толерантного інформаційного середовища.

А тепер про локацію – кафе «ЇЖАк» та її власницю пані Тетяну Мухаметвалієву. Пані Тетяна та її родина донедавна мешкали у місті Селидове, що на Донеччині. З початком повномасштабного вторгнення вона багато допомагала своїй громаді, була волонтеркою, але через постійні обстріли разом з родиною прийняла рішення переїхати до Харкова. І тут вона не змогла видіти без діла та разом з чоловіком відкрили неймовірний простір де не лише смачно готують, а й сприяють проведенню різноманітних арт-терапевтичних заходів для дітей і дорослих. Пані Тетяна, яка пройшла надскладний шлях, тепер згуртовує людей навколо смачної їжі, яка має історію. Так всіх учасників медіакав’ярні пригостили кукурудзяним хлібом, рецепт якого виник під час переховування від обстрілів самої власниці кафе місті Селидове. У підвальному сховищі, маючи мінімальні запаси продуктів, пані Тетяна змогла випекти хліб і нагодувати людей. Тепер цей неймовірний хліб випікають у місті Харкові за удосконаленим рецептом.

Ось такі незламні люди оточують нас, надихають своєю силою та мотивують журналістів згуртовуватися задля спільної розбудови толерантного інформаційного простору та перемоги.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Відкрито реєстрацію на участь у ХІІІ Всеукраїнській онлайн-школі бібліотечного журналіста

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!