ХІІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА ОНЛАЙН-ШКОЛА БІБЛІОТЕЧНОГО ЖУРНАЛІСТА: ПІДСУМКИ

Ось так, непомітно, промайнула ХІІІ Всеукраїнська онлайн-школа бібліотечного журналіста, за темою «Бібліотечний журналіст і безбар’єрність: розширюємо горизонти» (28–31 травня 2024 р.). Актуальна тема, досвідчені спікери з питань безбар’єрності, 335 заявок на участь – цьогоріч школа була надзвичайно цікавою та інформативною.

Перший день, 28 травня, був присвячений загальним питанням. Як завжди, відкрили Школу та привітали учасників Наталя Петренко, директорка ХДНБ ім. В. Г. Короленка, голова ХОВ УБА, та Людмила Глазунова, заступниця директорки з наукової роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, PhD (соціальні комунікації) та незмінна модераторка. Традиційно учасники познайомились ближче один з одним завдяки мапі знайомств (https://padlet.com/howuba2011/12-3736zmdc6euutmve). Усі перевірили знання з основ безбар’єрності погравши у тест-гру, а далі занурились у теоретично-практичний досвід створення безбар’єрного інформаційного простору в бібліотеках України, Європи, США та Австралії. Олег Соцков, головний бібліотекар відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, розповів про світову практику розвитку інклюзивної культури в бібліотеках (дайджест бібліотечних інновацій «БібліоSpace»). Потім Наталія Розколупа, заступниця генерального директора з наукової роботи Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, висвітлила теоретично-методичну базу створення безбар’єрного інформаційного простору в бібліотеках («Методичні рекомендації з питань створення безбар’єрного простору в публічній бібліотеці»). Тонкощі цифрової доступності бібліотек представила Марина Толмач, старша викладачка кафедри інформаційних технологій, заступниця декана факультету дистанційного навчання Київського національного університету культури і мистецтв (КНУКіМ). Насичений перший навчальний день, як завжди, завершили обговореннями висвітлених питань (відеозапис за покликанням: https://youtu.be/OyMIa6uUfSk?si=w17mdDpXY5ejZtIH).

Другого дня, 29 травня, наші співорганізатори – Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека (ОУНБ), секція Української бібліотечної асоціації «Бібліотека – на допомогу особам з інвалідністю та людям похилого віку», провели тренінг за темою «Інклюзивна бібліотека: з досвіду Рівненської ОУНБ». Маючи понад 20-річний досвід у розбудові безбар’єрного інформаційного бібліотечного простору, колеги продемонстрували практичні кейси розв'язання організаційних питань. Валентина Ярощук, директорка Рівненської ОУНБ, голова Громадської організації «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації», голова секції УБА «Бібліотека – на допомогу особам з інвалідністю та людям похилого віку», поділилась управлінсько-фінансовою стороною модернізації бібліотечного простору. Далі Вікторія Боболович, провідна бібліотекарка відділу соціокультурної діяльності, підкреслила важливу роль бібліотечної журналістики в популяризації безбар’єрності та коректність написання дописів про людей з інвалідністю. Про важливість цифрової доступності, у т. ч. створення інклюзивних вебсайтів і електронних ресурсів, розповіли Олена Самсонюк, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів, Андрій Кацубо, провідний інженер-програміст і Петро Поліщук, провідний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності. Завершив тренінг згаданий вище Петро Поліщук, висвітливши всі можливі застосунки та програми для різних гаджетів, які допомагають людям з різними вадами здоров’я бути повноцінними користувачами бібліотеки. Це був продуктивний теоретично-практичний навчальний день (відеозапис за покликанням: https://youtu.be/MRpnkEO7Hjo?si=QrbP2DqW7vzPxhQf).

Третій день занять у Школі, 30 травня, також пройшов достатньо потужно. Наші співорганізатори – Громадська організація «Луганське обласне відділення Української бібліотечної асоціації» – підготували для учасників інтенсивний курс за темою «Спочатку людина: способи відкритої і гармонійної взаємодії в інформаційному просторі». Команда тренерів поділилася своїми напрацюваннями та лайфхаками з розбудови безбар’єрного інформаційного середовища в бібліотеці. Сергій Летучий, івент-менеджер, експерт з інклюзії, повідомив про актуальні проблеми, з якими стикаються люди з інвалідністю (особливо люди на колісних кріслах). Юлія Лисюк, головна бібліотекарка, райтерка, проєктна менеджерка, та Анастасія Літашова, заступниця директора, райтерка, комунікаційниця, розкрили секрети написання турботливих текстів і навели типові помилки копірайтингу. Завершив цей навчальний день Олександр Букреєв,  графічний дизайнер, який поділився досвідом роботи з найбільш функціональними графічними редакторами та наочно показав типові помилки при створенні візуалу. Як завжди, день завершився рефлексією учасників (відеозапис за покликанням: https://youtu.be/rkx30kv1WU8?si=91Q1WDqWbtQBX_KS).

Четвертий день, 31 травня, який припав на день боротьби із соціальною нерівністю, ще глибше розкрив питання безбар’єрного інформаційного середовища. Алла Миколюк, виконуюча обов'язки завідувачки науково-видавничого відділу ХДНБ ім. В. Г. Короленка, порушила актуальну сьогодні тему фемінітивів в українській мові, особливості їх творення та вживання. Продовжила виступ Нанулі Потьомкіна, викладачка кафедри психології, педагогіки та філології ХДАК, PhD (соціальна робота), яка довела важливість віртуальної комунікації задля зменшення цифрового розриву та соціальної нерівності в суспільстві. Після цього всі учасники перевірили нові знання за допомогою тест-гри за матеріалами всіх спікерів. Багато позитивних вражень і слів вдячності отримала команда організаторів нашої щорічної Школи бібліотечного журналіста (відеозапис за покликанням: https://youtu.be/e5Lx8byzrhk?si=w6TSPBagHZJE_ZSA).

Дякуємо спікерам за це свято нових знань, а також нашим постійним партнерам з КНУКіМ, які підтримують Школу. Дуже вдячні кожному учаснику та кожній учасниці за активність.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Відкрито реєстрацію на участь у ХІІІ Всеукраїнській онлайн-школі бібліотечного журналіста

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!