#6всеукраїнська_ШБЖ

З 17 по 20 квітня 2018 р. на базі Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка за участю Наукової бібліотеки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та підтримки Харківського обласного відділення (філія) ВГО «Українська бібліотечна асоціація» відбулася Шоста всеукраїнська школа бібліотечного журналіста. Медіа-партнер школи – медіа-центр «Время».

Бібліотечні фахівці Львова, Хмельницька, Вінниці, Києва, Мелітополя, Дніпра, Харкова та студентки факультету соціальних комунікацій Харківської державної академії культури знайомилися з жанрами універсальної журналістики, трендами у нових медіа та можливостями їх застосування у бібліотечній діяльності, мобільною журналістикою, розглядали соціальну мережу Instagram як спосіб керування репутацією бібліотеки.
Головний месседж цієї школи – вчимося створювати якісний контент. В цьому учасникам допомогли провідні фахівці ХДНБ ім. В. Г. Короленка і запрошені тренери, досвідчені бібліотечні журналісти.

 Тетяна Борисова
Разом із заступником директора наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тетяною Борисовою учасники розбиралися для кого і для чого позиціонують себе бібліотеки в соціальних мережах. Як автор дайджесту Молодіжної секції УБА «Млинці щосуботи», пані Тетяна розкрила секрети приготування «смачних» новин, за оригінальний коментар яких учасники отримали подарунки.

Марія Медведська

Майстриня креативного письма, заступник директора ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для юнацтва» Марія Медведська дала поради як перетворити текст-звіт на цікаву, захоплюючу історію.


Автор
Креативний, самобутній
Створює, дарує, пропонує
Черпає натхнення з життя
Творець


Лідія Поперечна
На Школі авторства від редактора проекту «Українська бібліотечна енциклопедія» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Лідії Поперечної учасники розробляли дорожню карту бібліотечного журналіста, боролися з мовною некомпетентністю, з’ясовували особливості бібліотечної журналістики&PR, протягом години медіа-творчості «Публікація в номер!» спробували себе в якості автора, редактора і читача та в режимі дедлайн випустили публікації для різних медіа про Шосту всеукраїнську школу бібліотечного журналіста.


Під час воркшопу «Мобілографія: секрети та інструменти» від фахівців відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка Вікторії Лужанчук і Антоніни Тіщенко, школяри ознайомилися з сучасними напрямами та тенденціями у візуалізації контенту, дізналися як створювати бібліотечні банери за допомогою GIF-анімації, здійснили фото-тур бібліотекою, покращили навички фотографування і опанували додаток Snapseed – інструмент для редагування фото.

Результатами творчої роботи стали фоторепортажі учасників, представлені у мережі Facebook під хештегами #6всеукраїнська_ШБЖ, #креативний_погляд. Реалізувати набуті знання учасники змогли в проектах, створених на платформі Tilda під час творчої майстерні «Мистецтво довгих текстів, або Створюємо лонгрід» від заступника директора з наукової роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка Людмили Глазунової.


Творча зустріч с Сергієм Потімковим

Традиційна складова школи – зустрічі з професійними журналістами. Цього разу про свій професійний і творчий шлях розповів учасникам заслужений журналіст України, поет Сергій Потімков. Сергій Юрійович зазначив, що головний принцип сучасної журналістики – максимальна об'єктивність.


У навчально-бібліотечному комплексі
НЮУ імені Ярослава Мудрого
Для слухачів відбулися екскурсії Харківською державною науковою бібліотекою імені В. Г. Короленка. У кабінеті бібліотекознавства ім. Л.Б. Хавкіной ознайомилися з професійними ресурсами, зокрема базою даних «Бібліотечна журналістика», відвідали книгосховище бібліотеки. І вже, традиційно, відвідали новий навчально-бібліотечний комплекс Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.


Всі слухачі отримали сертифікати і матеріали з прослуханих курсів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Попередня програма #12ВсеукраїнськаШБЖ

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!