Медіапростір 2021: прогнози та очікування

 


Щороку ми збираємо інформацію і знайомимо наших читачів з трендами медіапростору. Що ж відбуватиметься в галузі у 2021 році?

Головним чинником, який впливатиме на усі сфери нашого життя у 2021 році, залишиться COVID-19. Так, за «Прогнозом розвитку галузі високих технологій, медіа і телекомунікації» компанії «Делойт», пандемія дала поштовх до розвитку телемедицини і надалі сприятиме підвищенню популярності імерсивних технологій серед підприємств та освітніх закладів, спонукатиме до подальшого переходу на хмарні технології та запровадженню інших технологічних новацій (5 G, 8 K тощо). Також Digital-експерти зазначають, що пріоритетним форматом і каналом комунікації залишиться онлайн.

Про вплив синдемії на діяльність журналістів, особливість подання інформації і побудові комунікації між ЗМІ та аудиторією під час локдауну читайте у щорічому опитуванні «Predictions for journalism 2021» від Nieman Lab. Тренди медіа та тенденції реалізації Цілей сталого розвитку ООН в епоху пост COVID-19 стали темою онлайн Міжнародного форуму (21.02.2020). Учасники з України, Азербайджану, Казахстану і Південної Кореї обговорювали шляхи співробітництва в галузі медіа, захисту екології, освіти. На думку спікерки форуму, президентки «Клубу головних редакторів» Казахстану Б. Жексенбай, у 2021 для ЗМІ важливим буде одночасна присутність на всіх інтернет-платформах (фейсбук, твіттер, інстаграм, телеграм, тікток, ютуб) і обов’язковим – персоналізація і диференційований підхід до кожного користувача.

Про те, як COVID-19 змінив соціальні медіа можна почитати в статті «Пандемія і соціальні мережі: що змінилося у 2020-му?», а ми пропонуємо ознайомитися з тенденціями SMM, які допоможуть адаптуватися і розвиватися у 2021.

Social Media Trends 2021 Global Report. For brand survival in ‘uncertain times’/
«Тенденції соціальних медіа 2021». Для виживання бренду в «невизначені часи»
від Talkwalker & HubSpot 

Переклад українською тут

  1. Вплив соціально свідомої аудиторії. На поведінку в соцмережах і суспільство в цілому починає впливати соціально свідомі покоління Зет і Альфа. Щоб бути актуальним і не втратити аудиторію необхідно більше уваги приділити темам психічного здоров'я, інклюзивності і соціальній справедливості.
  2. Боротьба з дезінформацією. Канали соціальних мереж зосередяться на висвітленні правди та замовчуванні «фейкових новин».
  3. Гіганти соціальних мереж адаптуються до сучасності. Значення домінуючих платформ соціальних медіа не зменшиться найближчими роками, вони пристосуються до змін.
  4. Маркетинг «старої школи» для нового ринку. Зростання «маркетингу старих шкіл», коли бренди повернуться до більш простого способу залучення споживачів.
  5. Орієнтація на відеоігри. Розваги онлайн стануть рушійною силою створення контенту.
  6. Спілкування з аудиторією. Пандемія висунула це на перший план. Йдеться про побудову відносин зі споживачами через спілкування та зворотний зв’язок. Для клієнтів стає пріоритетом інформація, залучення та соціальні проблеми.
  7. Ностальгічний маркетинг. Явище, що частіше виникає у часи невизначеності та економічного спаду і пов’язане з тим, що споживачі прагнуть згадати щасливі часи, щоб відволіктись від поточної ситуації.
  8. Меми як основний спосіб спілкування. Їх можна використовувати для маніпулювання думкою споживачів, але також потрібно бути готовим захистити свій бренд від мемів.
  9. Дотримання принципів Covid-19 в контенті. Організаціям доведеться адаптувати свої комунікації з урахуванням принципів пандемії, які визначаються в 4С – Community, Contactless, Cleanliness, Compassion / Громада. Безконтактність. Чистота. Співчуття.
  10. Ремікс як новий формат та спосіб створення контенту (яскравий приклад користувацький контент TikTok).


«The most important social media trends to know for 2021»/
«Найважливіші тенденції соціальних медіа, які слід знати на 2021 рік»
від аналітиків компанії «Sprout Social»

  1. Прямі трансляції будуть продовжувати набирати популярність, тож обов'язково мають стати частиною маркетингової стратегії компанії/організації в соціальних мережах.
  2. Використання відео в сторіз буде збільшуватися, оскільки вони більш ефективні, ніж фотографії.
  3. Віртуальна реальність стане більш популярною в соціальних мережах, а доповнена реальність стане медійним трендом (AR не вимагає додаткового обладнання, крім смартфона, що робить його більш доступним, ніж VR).
  4. Соціальна комерція буде продовжувати зростати. Цілеспрямовані кампанії посядуть центральне місце. 
  5. Набуває значення інклюзивність контенту. А справжність і прозорість будуть мати першорядне значення у відносинах з користувачами (якщо компанія хоче, щоб люди їй довіряли, потрібно бути чесним із споживачами).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Попередня програма #12ВсеукраїнськаШБЖ

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!