ХІ Всеукраїнська онлайн-школа бібліотечного журналіста відбулася!

    
Заняття ХІ Всеукраїнської онлайн-школи бібліотечного журналіста за темою «Мультиплатформна бібліотечна журналістика. Інстаграм: базові навички» тривали дистанційно з 17 – 28 травня у закритій групі у фейсбуці. До навчання долучилися 50 фахівців бібліотек різних систем і відомств (національних, публічних, закладів освіти) з 18 регіонів України.

Перший тиждень учасники брали участь у zoom-лекціях, опрацьовували навчальні матеріали (презентації, тьюторіали), відповідали на тести. 
На допомогу в оволодінні темою фахівці кабінету бібліотекознавства ім. Л. Б. Хавкіної підготували віртуальну виставку «Цифрова журналістика: можливості для бібліотек» (https://ru.calameo.com/read/0052410559e3d3d155834?fbclid=IwAR3C6qZVcMR-cEuQdLtgFoscIRmvjYxnCmHx-nchfIHVofMkvtAvQ2_iJPk). 
Під час знайомства слухачі представили інстаграм-сторінки своїх бібліотек на бібліотечному інстамайданчику (https://padlet.com/libjournalist/3oes3inorbcp ), заповнили дошку «Знаю, хочу дізнатися, дізналася/дізнався» і поділились наявними та бажаними знаннями про інстаграм.

Модуль «Мультиплатформна бібліотечна журналістика» було присвячено аналізу впливу цифровізації та конвергенції на бібліотечну журналістику. Разом із заступницею директорки з наукової роботи ХДНБ В. Г. Короленка, канд. наук із соціальних комунікацій, головкинею ХОВ УБА Людмилою Глазуновою слухачі дізналися як перетворити цифрові продукти бібліотеки на цифрові активи, опанували сучасну терміносистему нових медіа та розглянули жанри цифрової журналістики, тренди, що сприяють залученню користувачів до бібліотек. Головна бібліотекарка відділу науково-методичної роботи Ірина Карнаух розповіла які вітчизняні мережеві спільноти, присвячені книжкам і читанню нині популярні, розкрила організаційну «кухню» мережевої спільноти та етапи реалізації успішної інформаційної кампанії з промоції читання. Слухачі наповнили онлайн-навігатор для шанувальників читання – «КнигоТеку» і зібрали 60 вітчизняних спільнот з промоції читання.

У модулі «Інстаграм: просуваємо бібліотеку. Пишемо тексти, які читатимуть» тьютор – методист відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка Олег Соцков, ознайомив з інструментами копірайтингу, типами контенту, правилами верстки в інстаграмі, разом з учасниками проаналізували, яким чином формуються алгоритми інстаграму і вчилися робити тексти ефективними та потужними.

Наступний блок навчальних модулів було присвячено створенню візуалу для інстаграму. Головна бібліотекарка відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка Вікторія Лужанчук розповіла слухачам про візуальні тренди та можливості їх застосування в акаунті бібліотеки, правила і лайфхаки фотографії. Засвоїли стиль Flat lay і здобули навички роботи з фоторедактором Snapseed. Як за допомогою постеру-анонсу зацікавити користувачів і розповісти про важливість, корисність бібліотечного івенту розказала завідуюча сектором інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка Катерина Вірютіна. Оволодіти технікою та базовими правилами відеомонтажу, зрозуміти як захопити та втримати увагу вимогливого користувача інстаграму за допомогою сторіз допомогла учасникам провідна бібліотекарка відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка Антоніна Тіщенко.

Традиційно в межах школи проводяться майстер-класи. Так, 20 травня під час майстер-класу «У світі хештегів і сторіз. Черкаська обласна бібліотека для дітей: досвід підкорення інстаграму» завідуюча редакційно-видавничим сектором науково-методичного відділу ЧОБД Сусанна Хаустова розповіла про контент-стратегією профілю @chobdd, рубрики для публікацій і сторіз, де шукати джерела натхнення. 

21 травня на інстаграм-сторінці Школи бібліотечного журналіста (https://www.instagram.com/libjournalist) відбувся майстер-клас на тему «Прямий ефір у інстаграмі». Спікерка – Антоніна Тіщенко наживо розповіла про мету, завдання, підготовку до ефіру, теми для обговорення, надала поради для проведення успішної прямої трансляції. До перегляду ефіру долучилися не тільки школярі, а й бібліотекарі, яких зацікавила тема заходу.Продемонструвати отримані знання учасники мали змогу під час виконання обов’язкового домашнього завдання – допису в інстаграмі за вибором: публікацію про улюблену книгу, анонс бібліотечної події, рекламу послуги у сторіз.

Другий тиждень навчання було присвячено перевірці та обговоренню тьюторами і “школярами” виконаних робіт та рефлексії – слухачі заповнили дошку знань, пройшли анкетування щодо організації навчання. 28 травня на платформі Google Meet відбулася завершальна зустріч. Керівниця проєкту Людмила Глазунова підсумувала результати роботи школи, відповіла на запитання, запросила колег до участі у наступних навчальних заходах. Також учасники долучились до інтерактиву: за допомогою ігрового інструменту Kahoot перевірили, наскільки запам'ятали «шкільну програму». Переможиця – завідуюча сектором Дніпропетровської ОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія Олександра Залогіна – отримала QR книжку від партнера проєкту – корпорації «Ранок». Учасники також створили хмаринку слів, що характеризують їхні враження про ХІ Всеукраїнську онлайн-школу бібліотечного журналіста.
 За результатами навчання 42 учасники, які пройшли навчальні модулі та виконали завдання, отримали електронні сертифікати. Як тривав навчальний процес “школярі” показали під час флешмобу у фейсбуці та інстаграмі «#11ВсеукраїнськаШБЖ. Навчаюсь. Удосконалююсь. Розвиваюсь!». Перебіг подій школи також висвітлено на сторінці заходу у фейсбуці: https://www.facebook.com/events/898377707625808/?active_tab=discussion .

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Попередня програма #12ВсеукраїнськаШБЖ

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!