Про інформаційний фронт та інноваційний поступ бібліотек світу у новому випуску "БібліоSPACE"


 

   Восьмий випуск дайджесту бібліотечних інновацій "БібліоSPACE" готувався вже під час розв’язаної Росією повномасштабної війни проти України, коли десятки бібліотек у містах та селищах по всій країні були сильно пошкоджені чи знищені. Але бібліотекарі, незважаючи на воєнний стан, не припиняли своєї діяльності, працювали зі спільнотою онлайн, надавали притулки, полегшували доступ до інформації та інтернету, запускали гуманітарні осередки, документували війну та підтримували кожного.
   Бібліотеки, що мали таку можливість, перетворювали свої книгосховища на укриття для місцевих жителів — пропонували книжки та звичайну підтримку. Книгозбірні ставали вузлами для збору товарів та гуманітарної допомоги для частин тероборони та лікарень, а також для пошиття медичних халатів та в'язання маску-вальних сіток. У Харкові організували відкриті (pop-up) бібліотеки та обмін книжками на станціях метро, де протягом декількох місяців знайшли укриття від бомбардувань тисячі харків’ян. Під час бойових дій колеги продовжували щодня допомагати користувачам опанувати навички життя в умовах війни, зрозуміти цифровий світ, відкидати фейкові новини, отримувати потрібну інформацію, зрештою заспокоїтися. Бо сучасні бібліотеки – це місця сили, де люди знаходять себе.
   Бібліотечне співтовариство світу висловило солідарність з прагненням українського народу жити у вільній, незалежній та демократичній державі та засудило агресію Російської Федерації. Книгозбірні продовжували створювати інклюзивний інформаційний та культурний простір, вільний від дезінформації, брехні, ненависті та війни, відкритий для всіх. Наразі бібліотеки багатьох країн Європи допомагають українцям, вимушеним шукати тимчасового прихистку після початку війни, стати частиною місцевих громад.
   Беззаперечним поштовхом для розвитку та зміцнення бібліотек є обмін інформацією щодо обслуговування спільнот. Бібліотеки постійно впроваджують інновації, щоб пропонувати своїм користувачам якісні послуги. Адаптація є важливою константою в бібліотечному світі, в якому «правила гри» встано-влюються суспільством, ЗМІ, технологіями та ресурсами. Бібліотеки, незважаючи на думку деяких людей, постійно розвиваються та рухаються з чіткою метою: і надалі бути корисними та необхідними для громадян.
 Конкуруючи з іншими провайдерами, бібліотечні заклади мають постійно удосконалювати активи, сервіси, простір. Тому ми продовжуємо розповідь про те, як живуть бібліотеки світу, які цікаві сервіси пропонують, який контент та у якому вигляді потребують користувачі, як в інших країнах підтримують українців.


Автор-упорядник
Олег Соцков

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Штучний інтелект для генерації зображень: вивчаємо нові інструменти

Попередня програма #12ВсеукраїнськаШБЖ

Запрошуємо на майстер-клас «AI+Art».Відкрийте світ штучного інтелекту разом з нами!